In het Passiefhuis gaat de behoefte aan comfort van de moderne mens samen met een minimaal verbruik van energie. Het is een krachtig bouwconcept, een bundeling van briljante ideeën en uitvindingen. Een efficiënte bouwuitvoering (veelal prefab) en de lage woonlasten maken passiefhuizen ook economisch verantwoord. Niet voor niets dat dit concept wereldwijd en op steeds grotere schaal toepassing vindt.
“Passief” in Passiefhuis betekent dat natuurlijke energiebronnen zonder technische installaties zoals zonneboilers (=actief) een essentiële bijdrage leveren aan de energiehuishouding en conditionering van het gebouw. Zo werkt drievoudig glas bijvoorbeeld bij voldoende zoninstraling als een kachel en hoeft het gebouw maar op enkele zeer koude of zonloze dagen naverwarmd te worden.
In een passief gebouw vormen deze “kachelramen” samen met een goed geïsoleerde, kierdichte schil, een op de zon georiënteerd compact bouwvolume, zonwering en intelligente installatietechniek een synergetische eenheid.
De schil van het Passiefhuis werkt volgens het principe van een thermoskan
Hoogwaardige isolatie, kierdichte constructiedelen en aansluitingen, minimale warmtebruggen en een compacte vorm zorgen voor een extreem beperkt warmteverlies via de constructie.
Passiefhuizen kunnen zowel worden gebouwd met traditionele als met moderne bouwmaterialen, van strobalen tot prefab sandwich-panelen. Het Passiefhuisconcept laat de keuzes op de weg naar energie-efficiëntie geheel over aan de ontwerpende partijen en de voorkeur van de opdrachtgevers.
Comfortventilatie is het hart van een passiefhuis. De luchtverversing staat bij een goed uitgevoerde comfortventilatie optimaal afgestemd op het gebouw en zijn bewoners en zorgt voor een bovengemiddelde binnenluchtkwaliteit.
In woonomgevingen met een hoge fijnstofbelasting is comfortventilatie dé oplossing voor gezonde binnenlucht, vooral voor mensen met ademhalingsaandoeningen.
In de winter brengt de warmtewisselaar de warmte uit de uitgaande lucht over op de verse lucht
Daardoor blijft een groot deel van deze warmte behouden voor het gebouw en heeft de verse lucht ook in de winter een aangename temperatuur.
Het compacttoestel is een typische Passiefhuis-uitvinding: alle installatietechnische funkties zijn bijeengebracht op koelkastformaat.
Een warmtepomp gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als warmtebron voor warmwater en verwarming.
De uitvinders van het Passiefhuisprincipe, Bo Adamson en Wolfgang Feist ontdekten dat een zeer goed geïsoleerd gebouw volstaat zonder conventionele verwarming: Een gebouw met een warmtevraag van maximaal 15kWh/m2a oftewel een maximale energielast van 10 W/m2 (= Passiefhuisnorm) kan worden verwarmd via de op temperatuur gebrachte ventilatielucht.
Anders dan bij een conventionele luchtverwarming wordt de lucht daarbij niet warmer dan 55°C (gaat niet schroeien) en blijft de hoeveelheid opgewarmde lucht beperkt tot de werkelijk benodigde ventilatielucht. Resultaat is een zeer comfortabele, gezonde verwarmingsmethode waarbij gebruik kan worden gemaakt van het distributienet voor ventilatie. Dit spaart materiaal, ruimte en kosten voor een aparte verwarmingsinstallatie.
Een ander belangrijk ontwerpcriterium voor passiefhuizen is een comfortabele binnentemperatuur in de zomer. Een goed ontworpen passiefhuis volstaat met eenvoudige -passieve – technieken zoals uitkoeling door nachtventilatie en schaduw door zonneschermen.
VERGIET OF PASSIEFHUIS BOUWMETHODE?
Vele woningen in Nederland zijn zo open als een vergiet. Er zijn kieren en naden rondom de ramen en langs de randen van het dak en de vloeren. Om het in onze winderige winters dan toch nog enigszins behaaglijk te hebben zetten we de thermostaat van onze meestal gasgestookte CV-ketels gewoon hoger. Met rook en overdruk kan zichtbaar worden gemaakt in hoeverre op deze wijze warme lucht letterlijk wegvliegt. Zodra men zich bewust is dat de rook staat voor geld en voor fossiel brandstofgebruik komt het besef dat het anders moet.
En gelukkig het kan anders! In Zwitserland, Oostenrijk, Zweden en ook Duitsland zijn al zeer vele woningen met behulp van een bouwmethode gemaakt die passivhaus heet. In Nederlands de passiefhuis bouwmethode. Door een goede oriëntatie maken passiefhuizen optimaal gebruik van de zon. Daarnaast worden alle kieren en naden gedicht zodat er geen warmte vervliegt. Een goede isolatie van wanden en kozijnen en een goede ventilatie met warmte terugwinning zorgen ervoor dat deze woningen een gezond binnenklimaat hebben en zeer comfortabel zijn naast extreem energiezuinig. Een CV is dan niet meer nodig. Het spreekt voor zich dat iedere vormgeving mogelijk is. En natuurlijk kan men ook gewoon ramen open zetten.
Bekijk hieronder het filmpje waarin in 90 seconden passief bouwen wordt uitgelegd.
Neem contact met ons op!